climpsonandsons.cz

Tereza Michálková

Tereza Michálková

kávový nadšenec

Jak vybrat kávu

V prvé řadě se zaměříme na typy káv, s nimiž se můžete při nákupu setkat. Jen málokdo totiž asi tuší, že kromě dobře známých druhů Arabica a Robusta lze na trhu najít i několik dalších odrůd. Neméně důležitou roli sehrává i forma v níž je prodávána.

Podstatnou vlastností, jež je bohužel na první pohled zjistitelná jen obtížně, je čerstvost. Neméně důležitý je též způsob přípravy, zásadním způsobem ovlivňující chuť i vůni nápoje. Nejvýznamnější kávové společnosti vydávají různé certifikáty kvality, jež klienty upozorňují výrobky splňující přísná kritéria.

Chybět samozřejmě nemůže ani popis cen. Jednotlivé produkty rozřadíme do cenových pásem a popíšeme nejen jejich chuťové vlastnosti.

Typy

Arabica, Robusta a co dál? Běžný zákazník se patrně ve svém životě setkává zejména s těmito dvěma základními typy káv. Nabídka je ve skutečnosti mnohem širší a v současné době lze v obchodech nalézt až pět základních druhů:

  • Arabica
  • Robusta
  • Bezkofeinová káva
  • Cibetka
  • Zelená káva

Každou z nich na první pohled poznáte podle charakteristické chuti a vůně. Záměrně jsme do přehledu nezařadili tzv. instantní kávy, vznikající důmyslnou kombinací druhů Arabica a Robusta.

 

Arabica

Nejpopulárnějším typem kávy je bezesporu Arabica, pocházející z Kávovníku arabského. Vyznačuje se intenzivní a jemnou chutí i příjemným aromatem. Proto bývá využívána pro vaření těch nejlepších káv na světě.

Pěstuje se v oblastech severovýchodní Afriky a Střední Ameriky, odkud je exportována do všech oblastí planety. Jelikož kávové třešně dosahují poměrně značné výšky, je třeba se pro sesbírání plodů dostat do vyšších poloh. Plody navíc po dozrání odpadávají a rychle se znehodnocují. Od toho se samozřejmě odvíjí i cena, jež je výrazně vyšší než u ostatních druhů.

Výhodou je též široká škála různých chutí. Můžete se setkat s jemným bylinkovým aromatem, podobně jako s výraznou chutí čokolády.

 

Robusta

Druhým známým druhem kávy je Robusta. Tu sice nepředchází podobné renomé jako předcházející odrůdu, i tak si vydobyla na trhu významné postavení. Může za to hlavně intenzivní hořká chuť a vysoký obsah kofeinu, jež je až dvakrát vyšší než v případě jejího dražšího protějšku.

Pěstována je na Kávovníku statném – robustním. Není příliš náročná na počasí ani nadmořskou výšku. Protože neopadává, využívá se pro její sběr služeb strojů, což z ní též činí výrazně levnější alternativu.

Robusta tvoří klíčovou součást instantní kávy, jíž dodává potřebnou sílu. Pokud ji pijete samostatně, rozhodně si příliš nepochutnáte pro její výrazně hořkou chuť.

 

Bezkofeinová káva

Někteří bez něj nemohou existovat, jiným jeho větší přísun nedělá dobře. Řeč je o kofeinu, který bývá nedílnou součástí všech kávových zrn. Jelikož jej všichni nemusí, můžete se na trhu setkat s tzv. bezkofeinovou kávou. Nutno ovšem zmínit, že se jedná o úpravu standardních odrůd, neexistuje totiž kávovník, jehož plody by tuto látku neobsahovaly.

Kofein bývá obvykle odstraňován tzv. Evropským procesem za pomocí chemických látek. Jde o levnější způsob, jež nemá velký vliv na výslednou cenu produktu. Zbytky chemikálií ovšem v kávě zůstávají a mohou mít vliv na její chuť.

Šetrnější je Švýcarský vodní proces založený na dlouhodobém máčení zrn ve vodě. Voda se následně přefiltruje přes uhlík, který kofein vstřebá. Výsledkem je káva zbavena kofeinu, ale i svého typického aroma.

 

Cibetková káva

Jedním z nejdražších nápojů světa je cibetková káva. Ta se získává zpracováním trusu cibetek palmových, jež se živí zralými palmovými třešněmi. V trávicí soustavě zvířat dojde ke kvašení, které má za následek nezaměnitelnou chuť a intenzivní aroma.

 

Zelená káva

Specifickým druhem nepražené kávy je káva zelená. Chuťově se pohybuje někde mezi zeleným čajem a kávou, obzvláště oblíbená je mezi jedinci držícími diety, a to pro svůj pozitivní vliv na metabolismus.

Obsahuje látky, které se při pražení z kávy vytrácejí, zejména pak kyselinu chlorigenovou. Její hlavní pozitivum spočívá v tom, že zabraňuje vstřebávání cukru. Mimo jiné též posiluje svalstvo a zmírňuje stárnutí buněk.

Formy

Na výslednou chuť připraveného moku má vliv i forma, v jaké se káva před zalitím vyskytuje. Rozlišujeme čtyři základní druhy:

  • Zrnková – upražená zrna, které si musíte před vařením sami umlít podle potřeby
  • Mletá – již připravená směs, kterou stačí jen vložit do odpovídajícího přístroje a uvařit
  • Instantní – hotová namletá káva v odpovídajícím poměru Arabicy a Robusty, kterou stačí zalít horkou vodou
  • E.S.E. pody – porcovaná káva pro kávovar, obsahující přesně určené dávky

Každá forma má vliv zejména na rychlost přípravy, ale i výslednou chuť. Obecně největší míru svobody vám dávají zrnka, protože ta si můžete umlít přesně podle svého gusta. Nejmenší volnost pak máte při využít E.S.E. podů, které obsahují vždy standardizovanou dávku.

Čerstvost

Na první pohled lze čerstvost kávy určit jen velmi složitě. Základní přehled vám dodá datum spotřeby na přebalu zboží. Čím vzdálenější je, tím vyšší je pravděpodobnost, že směs bude čerstvá. Jisti si ovšem nemůžete být nikdy.

Po otevření balení poznáte čerstvou kávu tak, že bude mít silnou kávovou vůni. Stará káva bývá mastná a aroma bývá buďto narušené, případně velmi slabé. Starší zrna vůbec nepění a jen velmi obtížně je lze mlít.

Způsob přípravy

Vliv na chuť nápoje má samozřejmě i způsob jeho přípravy. V současné době je celá řada zařízení určených pro vaření chuťově velmi rozdílných káv – french pressy, moka konvice, překapávače, aeropressy a další. V našich luzích a hájích má své pevné místo i tzv. Turecká káva, jejíž způsob přípravy se ovšem od té pravé turecké liší.

Milovníky aromatického moku s intenzivní vůní i chutí určitě potěší espresso. Pro jeho přípravu se vyplatí využít zrnkovou kávu, kterou si sami umelete. Naproti tomu na velkou dávku kofeinu a výraznou chuť se můžete těšit při pití překapávané kávy. Překapávače navíc mohou připravit i více než 10 šálků najednou.

Způsobů přípravy je celá řada a vydaly by na samostatný článek. V zásadě nemá až takový vliv druh použité kávy jako kvalita procesu vaření. Platí snad jen pravidlo, že jemným Arabicám nesvědčí vysoké teploty přesahující teplotu varu.

Certifikace

Jste-li jedinci s nejvyššími nároky na kvalitu svého nápoje, doporučujeme, abyste zvážili nákup odrůd oceněných různými certifikáty. Mezi ty nejdůležitější patří kupříkladu The Specialty Coffee Association of Costa Rica (SCAR), vydávaná experty z Kostariky. Významné je i ocenění od The Italian Coffee Academy, kterou těm nejlepším výrobkům předává italská akademie kávy.

Cena

Na první pohled jsou ceny kávy zvláštní. Na trhu totiž vedle sebe naleznete 100% Arabicu za 100 Kč, stejně jako prakticky stejné balení za 500 Kč. Hlavní rozdíl je ve způsobu sběru a pražení, kdy dražší produkty obsahují jen zrna nejvyšší jakosti.

Cena do 300 Kč

Naprostá většina káv na trhu spadá do nejlevnější kategorie do 300 korun. Za nejnižší částky je v prodeji 100% Robusta, někde uprostřed 50-50 a v horních patrech tohoto rozmezí se vyskytuje 100% Arabica.

Co se týká hmotnosti, pohybujeme se v rozmezí do 250 g do 1,5 kg. Zatímco větší balení obvykle skrývají necertifikovaná levná zrna, malé sáčky mohou obsahovat vysoce jakostní zrna. Vždy se vyplatí dobře prostudovat obal. I v této relaci můžete nalézt speciální nápoje bez kofeinu.

Cena od 300 do 1 000 Kč

Do druhé skupiny se řadí hmotnější balíky „standardních“ káv, jež mohou mít třeba i 3 kilogramy. Mimo ně zde můžete nalézt zelenou kávu, případně nekvalitnější certifikovanou 100% Arabicu.

Cena nad 1 000 Kč

Na první pohled je tento nadpis poněkud zavádějící, ve specializovaných prodejnách kávy klidně naleznete i kilogramové sáčky s cenovkou přesahující 10 000 Kč. V tomto případě se jedná o extrémně drahou cibetkovou kávu, jejíž získávání i chuť jsou velice specifické.

Arabica dostupná v tomto pásmu finanční náročnosti je nejlepší na trhu. Obvykle má hned několik certifikátů renomovaných odborných společnostní a každé zrno je vybíráno s adekvátní péčí.

Zůstaňte v kontaktu

Máte rádi kávu? my také! přidejte se k nám ještě dnes!

climpsonandsons.cz © 2020